Vlaanderen in verzet tegen locatie windmolenpark Duinkerke

Op 19 februari 2025, over deze onderwerpen: Haven

De Vlaamse Regering onderschrijft de Franse klimaatambities op vlak van hernieuwbare energie, maar roept op om de locatie van het geplande windmolenpark voor de kust van Duinkerke te herbekijken. “De nabijheid van dit windmolenpark kan aanzienlijke nefaste gevolgen hebben voor de de scheepvaart, de visserijsector en de economische positie van de haven van Oostende”, zegt Vlaams minister-president Matthias Diependaele. “Met deze concrete bezorgdheden roepen we de Franse regering dan ook op om die locatie te herbekijken.”

Frankrijk plant een offshore windmolenpark in de Noordzee voor de kust van Duinkerke met 46 windturbines die tot 300 meter hoog reiken. Het project zou op een korte afstand van de kust worden ingeplant in een zone die grenst aan het Natura 2000-gebied “Vlaamse Banken”.

Vlaamse bezorgdheden

  • Belemmering van de vaarroute tussen Oostende en het Verenigd Koninkrijk, een cruciale verbinding voor scheepvaart en handel.  
  • Visuele impact door de hoogte en nabijheid van de turbines, die storend zijn voor het kustlandschap en toerisme.  
  • Impact op visserij en fauna en flora, in het bijzonder binnen het Natura 2000-gebied “Vlaamse Banken”.  
  • Mogelijke hinder voor reddingsactiviteiten, essentieel voor veiligheid op zee.
  • Verstoring van radar- en navigatie-installaties zoals AIS, die onmisbaar zijn voor veilige scheepvaart.

Alternatieve oplossingen en juridische stappen

“Het is mijn taak om de Vlaamse belangen te beschermen”, zegt Diependaele. “Ik blijf oproepen tot dialoog met onze zuiderburen, maar tegelijk steunen we ook de haven van Oostende in haar procedure bij de rechtbank van Brugge om de Franse bouwheren te verbieden de bouw van het offshore windmolenpark voor de kust van Duinkerke verder te zetten.”

Naast deze steun plant Vlaanderen ook een procedure te starten bij de Franse Raad van State tegen de milieuvergunning voor de aanleg en uitbating van de elektrische aansluiting van het windmolenpark.

Vlaams minister-president Matthias Diependaele onderstreept: "Vlaanderen steunt projecten voor duurzame energie, maar niet ten koste van onze economie, onze havenbedrijvigheid en kustbewoners. Dit project, op minder dan 12 kilometer van onze kust, bedreigt dat. We roepen onze zuiderburen op om samen alternatieve locaties te onderzoeken die de impact op Vlaanderen minimaliseren. Dit is een kwestie van goed nabuurschap en wederzijds respect. Met een beetje goede wil en dialoog moet het zeker lukken een oplossing te vinden."

“De Dyckroute wordt druk bevaren door industriële scheepvaart en door vissersvaartuigen.  Het geplande Franse windturbinepark zou op deze locatie zeer aanzienlijke en onherstelbare schade toebrengen aan de economische en geostrategische belangen van Oostende en Vlaanderen.  We zijn daarom bijzonder verheugd met de steun van Vlaanderen in onze strijd om de westelijke aanlooproute naar de Haven van Oostende te vrijwaren”, besluit Dirk Declerck, CEO Haven van Oostende.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is